Ulrikke Reed Findenegg

ulrikke reed findenegg

Ulrikke Reed Findenegg, afkomstig uit Noorwegen, is als dirigent en artistiek leider verbonden aan diverse koren en ensembles in Nederland. Recentelijk, in het najaar van 2014 voerde ze met het kamerkoor Sjanton het deutsches Requiem van Johannes Brahms uit. In januari leverde zij met leden van het kamerkoor Decamerone een muzikale bijdrage aan de dansvoorstelling Addio al Fine van Ickamsterdam (the International Choreographic Art Center Amsterdam).  In het programma ‚Have you seen the white lily grow?’ ook met het kamerkoor Decamerone, werden drie liederen van de Nederlandse componist Rokus de Groot, voor het eerst uitgevoerd.

Regelmatig is ze gevraagd voor verschillende  projectkoren. Ulrikke’s eigen initiatief Nordlys, een  projectvrouwenkoor, werd in 2011 opgericht om aandacht te geven aan bijzondere hedendaagse muziek uit Noord- en Oost-Europa. Ook heeft ze de muzikale leiding gegeven aan het ad hoc  project van Ymkje de Boer; FiloMuze – koorliederen als filosofisch medium. In het voorjaar van 2015 staat het Utrechtse Vocaal Ensemble Coqu onder haar leiding.

Ulrikke is aangesteld als docent en consulent voor diverse amateurkunst organisaties, onder andere de opleiding voor amateur-dirigenten aan het Centrum Amateurkunst Flevoland 2014.

Ulrikke studeerde aan het Universiteit van Bergen, in haar geboorteland Noorwegen, waar ze haar loopbaan als dirigente startte. Aanvankelijk was ze zanger in het vocaal ensemble Voci Nobili, onder de bevlogen leiding van Maria Gamborg Helbekkmo, later was zij dirigent van het daaraan gelieerde aspirantenkoor. Ze vervolgde haar studie in Kecskemét (Hongarije) waar zij muziekpedagogiek, zang en directie studeerde aan het Muziekpedagogisch Instituut Zoltán Kodály. In 2002 behaalde ze het diploma Koordirectie aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht bij Krijn Koetsveld, Rob Vermeulen en Jurjen Hempel.

Zang- en interpretatielessen kreeg Ulrikke van Harald Bjørkøy (NO), János Klézli, Roland Hajdu (HU), Meinard Kraak en Pierre Mak (NL), Dr. Geert Berghs (NL, heden). Ondertussen volgde zij masterclasses directie bij haar voormalige Hongaarse leraar Péter Erdei. In 2012 kreeg ze met Kamerkoor Decamerone coaching van Stephen Connolly (bekend van de King’s Singers). In de zomer van 2014 was ze actief deelnemer tijdens de Internationale Kurt Thomas Cursus onder de Letse maestro Kaspars Putniņš.