Najaar 2023 – Voorbij de vergetelheid onder leiding van Rienk Bakker

 

In het najaar van 2023 staat Coqu onder leiding van Rienk Bakker.

Op het programma staan werken van Rudolf Mauersberger (Wie liegt die Stadt so wüst), Andries Clement (For God to God), Calliope Tsoupaki (Vesper), Maurice Duruflé (Ubi caritas), Vic Nees (De profundis clamavi), Marion von Tilzer (Malala speaks), Kurt Bikkembergs (Schlaflied) en Thierry Machuel (Paroles contre l’oubli).

Concerten zijn op zaterdag 14 oktober om 15:30 in de Utrechtse Geertekerk en op zondag 15 oktober om 15:30 in de Oude Kerk te Soest.

40-jarig bestaan Coqu

Op vrijdag 21 en zaterdag 22 april viert Coqu het 40-jarig bestaan. Coqu voert de Mariavespers van Claudio Monteverdi uit, onder leiding van Paul Valk en met medewerking van het orkest Accademia Amsterdam. Solisten zijn Wendy Roobol sopraan, Jennifer van der Hart sopraan, Falco van Loon tenor, Stefan Kennedy tenor en Berend Eijkhout bariton.

Coqu is in 1983 opgericht door acht jonge ambitieuze zangers, en in 40 jaar uitgegroeid tot een kamerkoor van 28 zangers. Stevig verankerd in de rijke Utrechtse korenwereld. Inmiddels ‘versleten’ we maar liefst 51 dirigenten. Dirigent Paul Valk deed in 1995 zijn examen koordirectie met ons en staat alweer voor de derde keer voor het koor. In de podcast voor Zing Magazine vertelt hij aanstekelijk over onze gezamenlijke geschiedenis en het huidige project: de Mariavespers van Monteverdi.

De Mariavespers zijn geschreven door de Italiaanse componist Claudio Monteverdi rond 1610. Het is een van de belangrijkste werken uit de barokmuziek en wordt beschouwd als een hoogtepunt in zijn oeuvre. Monteverdi’s werk markeert de overgang van renaissance- naar barokmuziek en het begin van de Westerse opera. De compositie bestaat uit een afwisselende verzameling motetten, psalmen, hymnen en antifonen en was bedoeld om uit te voeren tijdens de avondvespers op feestdagen ter ere van Maria. Leuk om te weten: Monteverdi stelde deze bundel muziek samen als Vespro della Beata Vergine, in een poging indruk te maken op de paus. Hij hoopte te worden aangesteld als pauselijke kapelmeester in het Vaticaan. Dat mislukte, waarop hij in Venetië aan de slag ging bij de Basiliek van San Marco. Ook geen verkeerde werkgever. De uitgestalde etalage van zijn open sollicitatie – vol bruisende energieke muziek – wordt tot op de huidige dag graag gezongen en gespeeld. We verheugen ons dan ook dit feestelijke werk uit te voeren bij ons jubileum. Het liefst natuurlijk voor een groot publiek, wees welkom!

Concerten:
vrijdag 21 april 2023, 20:15 Pieterskerk Utrecht
zaterdag 22 april 2023, 20:15 Grote Kerk Wijk bij Duurstede

O radiant dawn

Op 29 oktober 2022 voert Coqu het programma O radiant dawn uit, onder leiding van dirigent/zangeres Elisabeth Blom.  De titel van het programma verwijst naar het gelijknamige Strathclyde motet van James MacMillan. Medewerking  wordt verleend door organist Hans Houtman.

Programma:

  • Arvo Pärt (1953) – Kleine Litanei
  • Pēteris Vasks (1946) – Pater noster
  • Francis Poulenc (1899-1963) – Litanies à la Vierge Noire (vrouwenkoor en orgel)
  • Francis Poulenc – Salve regina
  • Arvo Pärt – The Beatitudes (koor en orgel)
  • Arvo Pärt – Alleluia-Tropus (koor en orgel)
  • James MacMillan (1959) – O radiant dawn
  • John Tavener (1944-2013) – Mother of God, here I stand
  • Francis Poulenc – Quatre petites prières de Saint François d’Assise (mannenkoor)

Het concert op 29 oktober is in de Gertrudiskathedraal, Willemsplantsoen 2, Utrecht. Aanvang 20:15.

Messe pour double choeur


Op 11 en 12 juni 2022 voert Coqu onder leiding van Mark Walter de Messe pour double choeur van Frank Martin uit. De a capella mis voor dubbel koor van Frank Martin uit 1922 is honderd jaar na dato nog even spannend, fris en hartverscheurend ontroerend als toen. Naast Martin klinkt er muziek van Poulenc (Sept Chansons), Hindemith (Six Chansons), Andriessen (Un beau baiser) en Sweelinck (Psalm 150).

Concerten
Zaterdag 11 juni – 20.00u – Geertekerk, Utrecht
Zondag 12 juni – 15.30u – Gudulakerk, Lochem

L’homme armé

In het najaar van 2021 staat Coqu onder leiding van Peter-Paul van Beekum. Onder de titel L’homme armé hopen wij op zaterdag 29 en zondag 30 januari 2022 concerten uit te voeren in Utrecht (Singelkerk) en Culemborg (Grote of Sint-Barbarakerk), beide om 15:30. Op 25 januari wordt bekend of de concerten door kunnen gaan. De Singelkerk zal tevens een livestream verzorgen.

De oorspronkelijke melodie l’homme armé is een inspiratiebron geweest voor vele componisten. De herkomst is echter meer dan vijf eeuwen na dato nog steeds onderwerp van discussie. Is het een verwijzing naar de aartsengel Michael, de naam van een populaire herberg in Dufay’s woonplaats of gaat het over de nieuwe kruistocht tegen de Ottomaanse Turken? Wat we zeker weten is dat het lied voor het eerst verschijnt in bronnen omstreeks de val van Constantinopel in 1453, na de belegering door de Turken.

Johannes Ockeghem (1410-1497) was mogelijk de eerste van de polyfonisten die de melodie in zijn relatief korte parodiemis Missa l’homme armé verwerkte. Het Kyrie, Gloria en Agnus Dei uit de mis worden in het programma opgevolgd door improvisaties van klarinettist Steven Kamperman. Daarnaast klinken stukken van Rudolf Mauersberger (Wie liegt die Stadt so wüst, een  ‘Trauermotette’ uit 1945), Ton de Leeuw (Prière, 1954) en Rudolf Escher (Le vrai visage de la paix, 1953), die elk op eigen wijze aansluiten bij het thema.


Foto Allard Willems

O radiant dawn

In het najaar van 2020 én het voorjaar van 2021 staat Coqu onder leiding van dirigent/zangeres Elisabeth Blom. De concerten die gepland stonden op 30 en 31 januari 2021, met uitvoeringen in Utrecht (Gertrudiskathedraal) en Wijk bij Duurstede (Grote kerk) zijn niet doorgegaan als gevolg van de coronapandemie. Helaas is inmiddels besloten dat ook de concerten die gepland stonden op 4 en 6 juni in Utrecht en Culemborg vanwege corona zijn gecanceld. Het programma droeg als titel O radiant dawn, naar het gelijknamige Strathclyde motet van James MacMillan. Medewerking zou worden verleend door organist Hans Houtman.

Programma:
Pēteris Vasks (1946) – Pater noster
Francis Poulenc (1899-1963) – Quatre petitis prières de Saint François d’Assise (mannenkoor)
John Tavener (1944-2013) – Mother of God, here I stand (koor en orgel)
Francis Poulenc – Litanies à la Vierge Noire (vrouwenkoor en orgel)
Arvo Pärt (1953) – The Beatitudes (koor en orgel)
Arvo Pärt – Alleluia-Tropus (koor en orgeL)
Arvo Pärt – Kleine Litanei
Francis Poulenc – Salve regina
James MacMillan (1959) – O radiant dawn