Béni Csillag

Béni Csillag (1976) begon zijn muzikale opleiding op 6 jarige leeftijd met vioollessen. Na verschillende instrumenten op hoog niveau bespeeld te hebben, begon hij in 1995 aan zijn studie koor-en orkestdirectie aan de Liszt Ferenc Academie in Boedapest. Naast deze hoofdvakken studeerde Béni tevens muziektheorie en schoolmuziek. In 2001 rondde hij zijn studie af. Tijdens zijn studie leidde hij onder andere de opera afdeling met producties van Monteverdi (L’incoronazione di Poppea) en Mozart ( Le Nozze di Figaro). Tevens was hij assistent van Peter Oberfrank waarmee hij samen Puccini’s Il Trittico met het Nationaal Theater in Szeged deed.

In 2003 werd Béni geselecteerd voor de Eric Ericson Masterclass onder leiding van Hartmut Haenchen en Uwe Gronostay. In 2004 assisteerde hij Tonu Kaljuste in Vigevano (Italie) met het World Chamber Choir, een vertakking van het World Youth Choir, waarin hij jarenlang als zanger heeft gefungeerd.

Sinds september 2005 woont Béni in Nederland. In juni 2007 volgde hij opnieuw de Eric Ericson Masterclass met de docenten Simon Halsey en Robert Sund. In 2008 rondde hij met succes zijn Masteropleiding af aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Jos van Veldhoven en Jos Vermunt. In deze periode was hij ook verbonden aan de Utrechtse Studenten Cantorij.

Naast artistiek leider van het Leiderdorps Kamerkoor is hij mo-menteel ook dirigent van Vocaal Ensemble The Gents en Projectkoor Utrecht. Sinds 2007 treedt Béni regelmatig op als repetitor van Vocaal Ensemble Musa in Utrecht. Vanaf 2011 zal hij aantreden als gastdirigent bij Coqu in Utrecht. Béni is tevens als docent verbonden aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag.